ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Legatura dintre emotii si alimentatie nesanatoasa sau vicii

Nu este nicio noutate faptul ca in multe din cazurile de supraponderalitate problema este de natura psihologica, mai exact emotionala, motiv pentru care a tine o dieta nu functioneaza decat pe moment cand concentrarea maxima a persoanei este pe acest scop temporar, urmand ca ea sa revina la greutatea de dinainte in scurt timp, cand dieta se dovedeste prea greu de tinut si deci aparent mai confortabila viata de dinainte.

Vreau sa precizez ca in multe cazuri, persoane care nu mananca nicidecum excesiv acumuleaza mult mai mult decat multe alte persoane. Deci nu neaparat persoanele supraponderale mananca mult, acesta este un mit. Totusi acel strat acumulat de care nu mai avem nevoie poate fi vazut metaforic ca un strat de protectie a persoanei in cauza.

Din acest motiv exista termenul „mancatul emotional” care exprima nevoia nesatisfacuta a unei persoane de a „hrani” emotional si incercarea de a umple un anumit gol sufletesc prin alimentatie. Sau obiceiul de a manca vazut ca o incercare de a te distrage de la emotiile neplacute sau carora nu stii cum sa le faci fata [asa cum alte persoane se distrag prin fumat, alcool etc].
Oamenii au nevoie sa isi exprime emotiile si sa simta ca cei din jur le accepta trairile. Atunci cand ei ii percep pe ceilalti ca fiind o amenintare, evita in totalitate sa isi mai exprime emotiile dar acest lucru le produce stres. Energia lor se consuma pe ” face altora pe plac” sau „a incerca sa fie amabili cu ceilalti in ciuda emotiilor lor”. Astfel ca se pot simti epuizati dupa o zi in care practic nu au facut lucruri iesite din programul zilnic, lucruri care sa justifice o astfel de stare.
Prima tendinta cand ajung acasa sau cand au finalizat ziua poate fi aceea de a se delecta cu ceva gustos sau cu un pahar de alcool. Poate fi vazuta de catre persoana ca o modalitate de a se recompensa sau a-si face o placere intr-o zi in care mediul li s-a parut prea ostil ca sa se poata bucura/ exprima/ afirma. Putem vorbi de persoanele evitante adesea [inclusiv social], dar nu neaparat.
Relatiile tensionate cu cei apropiati cum sunt indeosebi membrii familiei pot cantari enorm in lupta persoanei cu kilogramele in plus. Pentru ca o persoana sa poata sa se abtina de la anumite categorii de alimente care ii fac rau [dulciuri, grasimi, alimente procesate, alcool etc] are nevoie de o stare generala de echilibru, de liniste in viata personala. Altfel tensiunea acumulata in conflictele cu cei dragi sau imposibilitatea exprimarii unor emotii, din motive care tin poate de neincredere in ceilalti si in reactiile lor sau singuratate se va concretiza in dorinta si mai intensa de alinare a suferintei prin mancare sau alcool, in functie de modalitatile cu care individul a fost obisnuit.
Studiile arata ca dupa o cearta conjugala exista un risc mult mai mare ca o persoana dependenta de alcool sa nu se mai poata abtine de la acest obicei, lucru valabil si in cazul mancatului pe fond emotional. Practic mintea noastra e prea ocupata cu intelegerea acelor evenimente si emotii incat capacitatea de autocontrol este foarte mica si ar fi un stres in plus pentru individ sa se concentreze pe a se abtine de la mancare cand problema lui urgenta nu este legata de acest aspect ci de relatia cu mama sau cu partenerul de exemplu.
Prin psihoterapie individuala si de familie oamenii invata cum sa isi gestioneze mai bine relatiile cu ceilalti dar si gandurile si emotiile lor astfel incat sa reuseasca sa duca o viata mai echilibrata si deci mai implinita si sa evite sa isi faca rau singuri inghitind diverse alimente/bauturi de care corpul lor nu are nevoie cu adevarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.