ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Sunt perfectionist. E bine sau din contra?

Sunt perfectionist. E bine sau din contra?  …Depinde. In psihoterapie noi nu punem etichete de acest gen insa daca te gandesti ca ai avea motive de ingrijorare…da , pot fi. In acelasi timp multi considera perfectionsimul o mare calitate. La multe interviuri de angajare te poti lauda cu asta mai ales cand esti angajat pe o pozitie de varf in care fiecar lucru trebuie facut cu maxima atentie.
Deasemenea perfectionismul poate fi asociat cu „a fi ordonat” sau atent la detalii ceea ce pare a fi, evident, o calitate. Dar daca spui asa…? sunt o persoana foarte ordonata,  extrem de organizata , chiar perfectionista. Asta suna ca si cand ai tendinta sa fii intr-o extrema, adica sa fii o persoana rigida, care nu se poate relaxa decat cand lucrurile sunt facute in ritmul si stilul sau.
Ca sa intelegi si mai bine cum esti tu de fapt ai putea sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari: ” Cum ma simt cand in jurul meu nu e ordine sau lucrurile nu sunt facute asa cum eu stiu sa le fac mai bine?” , „Cum ma afecteaza perfectionismul in viata de zi cu zi?„, „Ce ar spune cei din mediul familial sau cei care ma cunosc cel mai bine despe aceasta caracteristica a mea …mai degraba ma ajuta in ceea ce fac sau mai degraba ma incurca si ma streseaza?”,”Cum s-ar simti ceilalti daca eu as renunta la a mai fi atat de perfectionist?
Exista deci o parte buna a acestei insusiri si anume o motivatie pentru a face lucrurile cat mai bine ceea ce este un lucru firesc si sanatos si o parte care iti poate face rau tie si celorlalti atunci cand absolut tot trebuie sa fie pus la punct intr-un mod perfect, atunci cand greseala nu este admisa si orice mici imperfectiuni par o problema uriasa creand celorlalti disconfort. Putem spune in acest context faptul ca perfectionismul este latura total opusa a dezorganizarii . Ambele sunt de fapt niste extreme nedorite.
Sanatatea ta iti este pusa in pericol atunci cand fiecare lucru trebuie facut perfect in fiecare din domeniile vietii tale caci automat stresul va creste simtitor. Cand unele preocuparii zilnice se transforma in adevarate obsesii simti ca pierzi controlul in privinta propriei vieti motiv pentru care, din pacate, ai tendinta sa devii si mai perfectionist . Vorbim deci despre un cerc vicios si este impetuos necesar sa se intervina. De multe ori problemele se pot rezolva cu succes, mai ales cand exista si sprijinul familiei. Nu ezitati sa solicitati sprijinul pentru a va da voua si celor dragi o sansa la o viata mai implinita.
Psihoterapeut Emi Ghinea [Bucuresti]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.