ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Ai conflicte acasa sau la munca? Afla cum le poti rezolva fara sa ranesti pe nimeni !

Probabil ai citit multe articole pe tema comunicarii eficiente si ai tot auzit despre asertivitate. Dar cum sa o exersezi daca nu stii ce se afla in spatele modului in care tu comunici?
Atunci cand apar in viata noastra situatii limita si confruntari diverse, noi avem de luat decizii pe care in majoritatea cazurilor avem tendinta sa le luam pe baza raspunsului emotiv imediat, de intensitate mare.
Din reactiile noastre putem deduce ce grad avem pentru cooperare sau pentru impunerea propriei pareri. Evident, cine doreste cu orice pret sa se impuna va coopera mai putin si invers.
Pornind de la aceasta idee, autorii testului ( cercetătorii Kenneth Thomas și Ralph Kilman – anul  1970) au dedus existenta a 5 stiluri diferite de rezolvare a conflictelor, purtand numele unor animale [nu intamplator], astfel: ursulet, rechin, vulpe,broasca testoasa si bufnita.
In primul rand poti afla informatii valoroase despre tine, incercand sa te identifici cu unul din cele 5 stiluri. O sa le descriu succint mai jos .
Rechinul- mentalitatea confruntarii si a castigului cu orice pret. Rechinul considera ca exista un singur castigator in orice contrazicere de exemplu, iar celalalt devine automat invins si face tot ce poate sa nu fie el acesta. Pe scurt pune pret mare pe atingerea scopurile si prea putin pret pe relatiile inter-umane.
Ursuletul- acesta are mentalitatea total diferita de cea a rechinului, altfel ca face tot ce poate sa salveze relatiile cu ceilalti, lasand uneori scopurile proprii pe ultimul plan. Atat de mult doreste sa fie placut si acceptat de ceilalti..
Broasca testoasa- are ca strategie retragerea „in carapace” pana conflictul se rezolva. Renunta din start atat la scopurile personala cat si la relatiile sale! Prefera sa se retraga pentru ca nu vede cum s-ar putea vreodata rezolva un conflict in mod exhitabil.
Vulpea- este adepta compromisului, preferand ca intr-un conflict sa renunte partial la scopurile sale , o data cu convingerea celeilalte parti de a face la fel, pana la depasirea situatiei de criza.
Bufnita- pune egal intre relatiile cu ceilalti si scopurile personale . Conflictele sunt pentru ea probleme ce necesita o rezolvare si va cauta solutii care sa satisface atat interesele sale cat si pe ale celor din jur in acelasi timp! Conflictul devine astfel o metoda de a imbunatati relatiile prin intelegerea cauzei problemei, deci prin reducerea tensiunii acumulate. Este o metoda asertiva pentru a crea relatii din ce in ce mai satisfacatoare cu ceilalti fara a uita telurile personale. Aceasta metoda poate fi exersata si de catre cei care s-au obisnuit de mici sa puna mai mult pret pe scop, sau din contra pe ceilalti- ignorand propriile dorinte.

Acum ca ai cateva idei despre stilul tau de a rezolva conflictele, iti propun sa afli care este el de fapt (exista teste specifice daca nu esti sigur), sa conștientizezi ce influența a avut familia ta dar si cei din jur in crearea lui si sa stabilesti daca stilul tau te ajuta in toate situatiile tale de viata si daca te simti confortabil cu adevarat cand ai de gestionat un conflict. Daca nu, incearca sa îmbunatatesti asertivitatea, caci e mai usor sa o faci cand constientizezi de unde vine nevoia ta de a fi ursulet sau rechin si decizi constient sa actionezi autentic, avantajos si non-conflictual!

In final nu uita ca totul se poate realiza cu pasi mici si incredere multa!

Succes!

 

 

Sursa de inspiratie: Mastering Human Relations, 3rd Ed. by A. Falikowski 2002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.