ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Cum să îți recapeți încrederea în cei din jurul tău!

În primul rând aș vrea să lămurim împreună următorul aspect: Încrederea în ceilalți- este utilă sau din contra? Ne face bine sau ne încurcă? Ne ajută să evoluăm sau ne blochează?  Vă pot zice așa, știu că răspunsul pare evident însă,  există oameni care trăiesc sau au trăit dezamăgiri în urmă unei relații [sau a mai multor relații] pe care s-au bazat/ în care și-au pus toate speranțele .
Dupa cateva astfel de experiente repetate, oamenii, obositi de atata dezamagire, ar putea concluziona „ceilalți nu îmi aduc decât suferința, de ce să mă mai încred în ei?”.

Acesta este un raționament ilogic pentru că se bazează pe generalizare, o distorsiune a gândirii. Deasemenea avem de-aface cu o gândire liniară limitativa de tip cauza efect „eu m-am purtat frumos, x m-a făcut să sufăr, deci x e de vina” când, de fapt, se cam știe că în orice relație există minim 2 oameni implicați, deci responsabili pentru ceea ce li se întâmplă. Una din cheia recăpătării încrederii în ceilalți (și în voi înșivă totodată) constă în aplicarea următorului exercițiu de gândire:

Va provoc deci să conștientizați următoarele aspecte, răspunzând cât mai detaliat și sincer la fiecare în parte:
-De ce ai ales să va implicați în relație cu acea persoană încă de la început?
-Ce așteptări nerealiste ați avut în legătură cu acea persoană încă de la început?
-Ce va oferea din ceea ce aveați nevoie și nu primeați din altă parte? Mai exact ce nevoie de importanta pentru voi la acel moment , va îndeplinea.
-Ce v-a determinat să mențineți o legătură strânsă cu această persoană în ciudă faptului că ați conștientizat totuși unele aspecte discordanțe față de așteptările dvs?
-Cum ați reacționat când ați observat că încrederea va este trădată prima oară?

-Cum ar fi fost lucrurile diferite daca ati fi reactionat altel/ mai asertiv de exemplu ?
-Si o ultima intrebare de introspectie: De unde ați învățat să reacționați așa [la cine ați văzut] și câte beneficii reale v-au adus acest tip de reacție?
Lăsați-mi un comentariu si spuneti-mi cum vi s-a parut exercitiul sau daca aveti nevoie de suport.
Și încă ceva: renunțați la așteptări. Ceilalți nu au nicio obligație să va indeplineasa nevoile. Căutați mai degrabă să oferiți decât să primiți și, paradoxal, asta vă va aduce mult mai multă satisfacție.
Fiți bine cu voi!
Emi Ghinea- psihoterapeut

2 comments on “Cum să îți recapeți încrederea în cei din jurul tău!

  1. Exercițiu este destul de bun,însă cred ca prima data trebuie sa ne acceptam pe noi ca sa putem accepta și oamenii din jur,doar ca mica mea „Neînțelegere”e acel paradox in care intra propoziție/fraza/afirmația „Renunțați la așteptări” pai de ce sa o fac?sunt conștientă ca toate lucrurile pe care le-am făcut (vorbind strict de mine) sunt conștiente și asumate,însă persoana de lângă trebuie sa vadă acele lucruri pe care tu le ai făcut și sa fie ok fata de tine,dar trebuie sa ai așteptări,pana la urma de ce stau cu un om?adica asta nu am înțeles niciodată sau poate nu imi dau seama!:)

  2. Buna ziua, ma bucur v-a plăcut exercitiul propus. Referitor la asteptari,m-am referit la cele pe care le avem in principal in cei din jurul nostru, dar dvs v-ati dus cu gandul la relatia de cuplu..aici este mai mult de explorat/ discutat in functie de particularitățile relatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.