ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Jocul, un aliat al părintelui în educaţia copilului

Dragi parinţi, sunt sigură că vă doriţi ca micuţii voştri să aibă parte de o educaţie cât mai bună şi sunteţi dispuşi să le oferiţi din timpul vostru atât cât au nevoie pentru a se dezvolta intelectual şi totodata afectiv. Vreau să vă mărturisesc că am cunoscut părinţi bine intenţionaţi în a oferi tot ce este mai bun pentru copilaşii lor dar care considerau ca parentingul înseamna preponderent să îl înveţe pe copil să scrie, să citească, să socotească şi mai puţin să se joace cu el sau să povestească ceva amuzant împreună.
Aș dori să vă ajut să spulberăm impreună acest mit care pune egal între educație și dezvoltare intelectuală, excluzând celelalte nevoi de bază ale copiilor. Copiii au nevoie în primul rând să vă știe alături în tot ceea ce ei întreprind, să îi insoțiti și să ii încurajați când au chiar și cele mai mici realizări. Copiii au nevoie de afecțiunea dumneavoastră pe care să le-o aratați constant și pe care să o poata lua cu ei chiar și atunci când nu puteți fi prezenți fizic intr-un loc. Mulți dintre ei adoră pur și simplu să îi strangeți in brațe, să îi mangâiati pe creștetul capului sau să le spuneți cât de mult îi iubiți. Astfel juniorii dumneavoastră se vor simți in siguranță și vor găsi resursele pentru a se adapta cerințelor de la grădiniță sau de la școală.
Dacă veți face toate acestea șansele cresc considerabil să se îndragostească de cărticelele sau revistele pe care cu drag i le prezentați copilului. Căci ce poate fi mai frumos decât să faci lucrurile de plăcere? Acesta este rolul jocului de fapt. Copiii învață prin joc să cunoască lumea exterioară și să o îndrăgească. Dar cum să ne jucăm cu cei mici? Uneori poate părea dificil să ne întoarcem în timp și să fim din nou copii dar vă garantez că este extrem de plăcut. Din momentul în care vă dați voie să intrați în lumea lor totul va deveni mult mai simplu. Veți căpăta puterea de a-l determina pe micuț să facă cu entuziasm lucruri pentru care înainte nu manifesta interes sau pe care le refuza din start.
În continuare o să vin în întimpinarea voastră cu câteva exemple de jocuri pe care le puteți încerca acasă pentru a întări și mai mult relația de încredere pe care o aveți cu cei mici. Vă mai recomand totodată să îi invitați și pe ceilalți membri ai familiei să vi se alature pentru a petrece împreună puțin timp de calitate. Cu cât mai mulți, cu atât mai distractiv!
1 Pentru acest joc aveți nevoie de o recompensă. Poate fi orice doriți, fiți inventivi . Exemplu de recompense: floricele colorate confectionate împreună înainte de joc, bombonele sau chiar nasturi. La nevoie puteți utiliza si simple (dar valoroase) imbrățișări.
Așezați-vă in cerc sau cât mai apropiati fizic. Spuneți fiecare, pe rând, câte un lucru pe care cel din dreapta voastră adoră să îl facă. Apoi verificați cu persoana despre care ați vorbit dacă este adevărat ce i-ați atribuit. Dacă ați ghicit primiți recompensa stabilită. La final verificaţi cine este caștigător și reluați jocul oricând aveți nevoie de voie bună in familie.

2 Jocul de mai jos ajută la dezvoltarea personală a copiilor și nu numai. Deasemenea veți avea nevoie de o pungă de bomboane preferabil micuțe de diferite culori : galben, rosu, maro, albastru, verde. Aveți libertatea să personificați jocul dupa bunul plac. Recomand ca toți participanții să stea in cerc, pe podea.
Regulile sunt urmatoarele: fiecare membru al familiei extrage 6 bomboane colorate la întâmplare. Cine a ales de exemplu 2 bomboane roșii va spune 2 lucruri care îl pasioneaza. După ce le-a enumerat le poate mânca si va continua următorul membru al familiei care are bomboane roșii să spuna același lucru. Urmeaza bomboanele verzi si se va spune calitațile fiecaruia. Apoi cu cele albastre, zicând lucruri care ne îngrijoreaza. La bombonelele maro veți rosti lucrurile pe care vă place să le faceți cu familia voastră iar la cele galbene veți spune lucrurile la care visați. La final aplaudați-vă pentru sinceritatea voastra!
Spor!
Emi Ghinea, Psihoterapeut de familie

Articol aparut in revista Rici Arici nr 3 /2017. V-o puteti comanda de aici https://www.facebook.com/anca.spiridon.73?fref=ts 

One comment on “Jocul, un aliat al părintelui în educaţia copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.