ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

De ce un psihoterapeut ?

Consilierea este pe buzele tuturor, de la alegerea produselor/ serviciilor pe care le utilizam pana la alegerile foarte importante din viata noastra. Dar cine ne poate oferi cea mai buna consiliere?

„Consilierea” oferita de rude si prieteni poate fi benefica pentru majoritatea persoanelor insa este in acelasi timp un cutit cu doua taisuri pentru ca atunci cand alegi a-ti deschide inima in fata cuiva este de preferat ca acea persoana sa stie sa te asculte, sa te inteleaga si uneori este mai intelept sa taca pur si simplu decat sa se grabeasca a-ti da solutii pe care deja le-ai incercat fara succes sau care nu ti se potrivesc. Poate fi frustant si debusolant sa asculti tot felul de propuneri/sugestii care nu au legatura cu ceea ce esti tu ca individ unic.

Oamenii din jurul tau poate au tendinta sa iti spuna ce ar face ei in situatia ta, cum au reusit ei sa treaca peste si iti poate fi cu atat mai greu daca nu vei reusi din moment ce ei au facut-o. Mai mult atunci cand le povestesti au tendinta de a te intrerupe pentru a-ti povesti ceva asemanator insa  nu mereu ai disponibilitatea de a te concentra la aceste povesti din moment ce tu insuti esti sub stres.

Ce vreau sa zic aici este ca, chiar cu bune intentii, uneori oamenii te pot mai mult incurca decat ajuta daca nu sunt instruiti despre cum se ofera ajutorul in lucrul cu oamenii.

Depinde de abilitatile fiecarei persoane cat de mult este in stare sa ajute pe cineva folosind o tehnica anume, dar eu personal nu cred in tehnici „minune”, de asta mi-am si ales aceasta profesie care vede omul in intreaga lui complexitate, stiu ca suntem in „secolul vitezei” dar asta este si provocarea mea, sa facem lucrurile diferit, sa obtinem foloase reale, nu sa ne pacalim singuri ca am obtinut ceva foarte bun si foarte repede. Da, utilizez si eu tehnici, dar nu generale, ci adaptate persoanei dupa ce am cunoscut-o pe mai multe zone ale vietii sale.

Exista oameni minunati care fac treaba si fara diploma in anumite domenii si daca ii cunoasteti merita sa ii contactati . De exemplu artistii, atat timp cat vad un rezultat bun al unei picturi, asta e suficient pentru mine, dar cand lucram cu oamenii nu luam in calcul doar rezultatele pe termen scurt ci in special pe cele pe termen mediu si lung. Poate la inceput oamenii pot afla lucruri la care nu s-au gandit si care poate nu le pica foarte bine, dar aceasta poate fi prima etapa inspre atingerea obiectivelor lor [de exemplu pentru a-ti imbunatati o relatie poti avea nevoie sa vezi si felul in care tu il impactezi pe celalalt].

Deci, cine este psihoterapeutul? – multa lume intreaba, caci nu vede diferenta dintre acesta si un psiholog [absolventul de psihologie care profeseaza]

Psihoterapeutul este un absolvent de psihologie/asistenta sociala sau medicina, cu o formare ulterioara de aproximativ 4 ani si multe alte cursuri si specializari adiacente, unele cerute conform Colegiului Psihologilor , altele facute din proprie initiativa pentru a fi cat mai competenti pentru oamenii cu care lucram , adica pt clientii/pacientii nostri.

Experienta voastra referitoare la alegerea unui psiholog/ psihoterapeut care este?

Orice feedback este binevenit.

One comment on “De ce un psihoterapeut ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.