ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Terapia cu copiii- terapia sistemica

[sursa: Iulia Oprea]

“De ce lucrezi cu parintii cind copiii au probleme?” Aceasta este marea nedumerire care se naste in mintea celor mai multi parinti de la care primesc solicitari de terapie pentru problemele copiilor lor.
Copiii nu au probleme. Copiii observa ce se desfasoara in jurul lor si reactioneaza. Ei sunt simptomul sistemului din care fac parte. Comportamentul lor ii ingrijoreaza pe parinti, ca urmare incearca diverse metode de schimbare. Pentru copii.
Metodele lor sunt de cele mai multe ori limitate si ineficiente, sau functioneaza doar pe termen scurt. Acesta este de obicei momentul in care parintele exasperat, sau nelinistit, sau confuz, sau iritat, sau ingrijorat, sau temator, sau etc… apeleaza la psihoterapie.
Daca psihoterapeutul are formare in terapie de familie, va privi tabloul in intregime, nu doar ce face copilul, ci mai ales ce fac parintii, de fapt, toti ceilalti adulti cu care interactioneaza copilul. Va pune intrebari despre contextul in care se desfasoara comportamentul problematic, va fi interesat de secventele de interactiune si relatiile in care este integrat acel comportament problema. Acesta este locul si tinta schimbarii.Aceasta noua perspectiva permite o privire de ansamblu mult mai ampla, imbogatita cu detalii deseori ignorate, dar care explica comportamentul si reactiile copilului. De cele mai multe ori, cea mai simpla metoda de a-l schimba pe celalalt este sa te schimbi tu primul. Asadar, daca vrei ca copilul tau sa-si schimbe reactiile sau comportamentul, incepe schimbarea cu tine insuti/insati. Pentru copilul pe care ti-l doresti, pentru parintele care ai vrea sa fii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.