ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Trauma pe intelesul tuturor

Am scris un articol interesant despre mecanismele de aparare aparute in urma traumei: „Tu esti autentic? Afla 10 mecanisme de aparare care iti ingreuneaza viata!”, insa vreau sa vedem ce este de fapt trauma si cum se lucreaza cu ea:
Trauma psihica este urmarea unui soc emotional puternic, trait in contextul unui eveniment de viata adesea neasteptat . Trauma produce foarte mult stres si slabeste sentimentul de siguranta.
Vorbim despre mai multe categorii de traume :
-trauma de scurta durata [accident neprevazut, infractiuni, catastrofe naturala]
– trauma de lunga durata: abuz fizic/sexual, tortura, maltratare a fi prizonier…oamenii se pot simti neajutorati, slabi , depasiti de situatie/ suprasolicitati.
– trauma din cauze cauze naturale
-traume cauzate de oameni [resimtite mult mai profund, dureros, indelungat de catre individ]

Initial persoana raspunde la trauma cu manifestari fizice de tip lupta / fugi sau “ingheata” sau printr-o supra adaptare.

Sindromul post-traumatic poate aparea mult mai tarziu decat s-a produs evenimentul nedorit [retrairea traumei prin amintiri, vis, aniversari ..]
Traumele pot fi traite diferit in functie de sex /gen, femeile avand tendinta sa sufere mai mult timp in urma unui eveniment nedorit.
Exista patru stadii prin care oamenii trec peste pierderea cuiva drag de exemplu si anume: socul initial, revolta puternica [si neacceptarea realitatii], dezorganizarea mentala si nu numai, incercarea de reorganizare si gasirea resurselor personale care sa faca posibila integrarea traumei.

In terapia adresata familiilor se va tine cont de Etapele prin care trec acestea astfel:
1 recunoasterea realitatii evenimentului traumatizant
2 impartasirea si intelegerea exerientei de pierdere/ supravietuire
3 reorganizarea familiei [treptata]
4 reinvestirea in relatii si traiectorii de viata

Povestile vindecatoare pot fi folosite cu succes atat pentru copii cat si pentru adulti si este o metoda utilizata in cabinet.

Trebuie retinut faptul ca atunci cand povestim celorlati reusim sa ne eliberam de stresul/povara evenimentului trait, iar in psihoterapie pe o trauma se lucreaza in general minim 6 luni pentru rezultate semnificative, dar cum spuneam chiar si cateva sedinte sunt un mare castig decat alegerea de a suferi fara a accepta ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.