ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Tipuri de depresie si simptome specifice

Voi mentiona mai jos cateva dintre cele mai frecvente simptome prezente in depresie, in functie de tipul de depresie cu care persoana se confrunta.
Reactia depresiva
Reprezinta o forma minora si adesea temporara de depresie, declansata de situatii particulare dificile din timpul vietii.
Simptomatologia poate fi severa, dar de regula nu necesita tratament si dispare in timp, intr-un interval cuprins intre 2 saptamani si 6 luni de la debut. Poate include: oboseala, durere fizica localizata in diferite parti ale corpului [inclusiv durerea de cap], insomnie

Depresia majora
Depresia majora (sau boala depresiva) este o afectiune grava care conduce la incapacitatea pacientului de a trai in parametrii anteriori imbolnavirii, sau chiar la sinucidere. Ea este tratatabila, dar adesea este nediagnosticata, fiind confundata cu o reactie depresiva. Desi pacientii depasesc de regula primul episod depresiv, recaderiile sunt frecvente, intalnindu-se la 60% dintre pacienti in primii 2 ani si la 75% in primii 10 ani de la debut. Depresia majora debuteaza deseori spontan, fara un factor declansator aparent, dar exista si situatii in care debuteaza ca o reactie depresiva consecutiva unei pierderi, traume, sau altui evenimet stresant din existenta pacientului. Reactia se poate amplifica treptat si evolua catre un episod depresiv fulminant, care se poate remite spontan, in general dupa 6-12 luni de la aparitie. Datorita impactului deosebit asupra calitatii vietii pacientului si datorita riscului de sinucidere, depresia majora este o afectiune care necesita tratament.
Depresia postpartum
10 – 20% dintre femei dezvolta o reactie depresiva postpartum. In aceasta situatie, simptomatologia poate persista de la cateva saptamani pana la un an. Cu ajutor de specialitate, majoritatea femeilor care prezinta depresie postpartum isi pot depasi aceasta reactie.

Episodul depresiv major
“Episodul depresiv major are la baza cel putin unul din urmatoarele simptome semnalate de subiect sau de cei din jurul sau :1.Subiectul se simte trist sau fara sens pe parcursul intregii zile, se manifesta plangande, de exempu; 2.se diminueaza interesul si placerea pentru aproape toate activitatile, toata ziua, aproape tot timpul; 3.pierde sau creste in greutate in lipsa unui regim;4.insomnie sau somnolenta aproape in fiecare zi; 5.agitatie sau lentoare psihomotorie aproape in fiecare zi; 6.oboseala sau pierdere de energie aproape in fiecare zi; 7.sentiment de devalorizare si culpabilizare inadecvata si excesiva; 8.nehotarare, diminuarea capacitatii de a se concentra sau a gandi aproape in fiecare zi; 9.ganduri morbide recurente, idei sinucigase, tentativa de suicid sau chiar un plan precis de suicid.” (conform Daniel Marcelli si Elise Berthaut)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.