Adesea, in cabinetul meu, ajung oameni care traiesc un calvar in relatiile de cuplu sau familie dar si in mediul profesional.
Unul din principalele motive pentru care ajung sa vada situatia atat de dramatic este pe langa o posibila interpretare eronata a cuvintelor cuiva, un raspuns verbal pe care il dau rapid si automat [pentru a se descarca emotional]. Adesea acest raspuns este unul care vine din furia si frustrarile acumulate de acea persoana si nu face decat sa creasca nivelul agresivitatii din acea familie/ acel mediu. Exista pe de alta parte un alt tip de „raspuns” sau mai degraba strategie, este vorba despre… EVITARE.
Aceste doua strategii sunt cele mai ineficiente in orice tip de relatie umana. Din pacate sunt cele mai promovate/ cunoscute inca de cand suntem copii: castigi sau pierzi sau stai deoparte. Nu exista conceptul de castig-castig.
Totusi comunicarea asertiva implica cateva principii care fac diferenta. Unul dintre ele, de exemplu, ar fi ca atunci cand ai o nemultumire sa ai capacitatea sa ti-o exprimi astfel incat sa nu il ranesti pe celalalt dar sa fii mai aproape de a-ti atinge obiectivele. Poti incepe propozitia cu „eu…”[„eu am nevoie de ordine imprejur pentru a putea lucra bine”] in loc de clasicul „tu” [acuzativ, „tu nu faci niciodata ce te rog”].
Dar, pana la o comunicare asertiva este necesar ca persoana sa reuseasca sa isi inteleaga nevoile si sentimentele si chiar frustrarile si sa observe dezavantajele stilului adoptat pana atunci si cum acesta i-a impactat relatiile sociale si familiale.
Pentru ca nu ne putem „inhama” la a fii asertiv daca noi suntem plini de resentimente si avem impresia ca ceilalti sunt incorecti cu noi. Trebuie ca mai intai sa ajungem la un echiibru interior.
Eventual daca este o relatie de care va pasa foarte mult, puteti invita si acea persoana impreuna cu voi pentru o consultatie. Chiar face diferenta!
Spor in toate si astept mai jos intrebarile voastre!
psih. Emi Ghinea – psihoterapie individuala, de cuplu si familie
Buna.
As avea zeci de intrebari.. dar pe tema articolului si facand referire la un alt articol, cel despre cele 5 tipologii de abordare a unui conflict, as vrea sa va intreb, cum se poate comunica cu o persoana care intra in rolul „rechinului” atunci cand apare un conflict, inclusiv o discutie inofensiva referitoare la o chestiune ce nu il priveste/afecteaza direct..
..si daca imi mai permiteti o intrebare.. se poate comunica intr-un mod construciv cu o persoana (in varsta) care prezinta semne de dementa (care traieste intr-o realitate deformata, modifica realitatea pentru a cadea intr-o lumina buna, si reactioneaza violent daca cineva o contrazice incercamd sa prezinte lucrurile/situatia asa cum s-a petrecut in realitate)? ..
Multumesc.