Se pare ca, atunci cand avem parte de un trecut zbuciumat sau de o experienta/trauma nevindecata, avem tendinta sa recreem situatiile de care ne-am lovit in prima parte a vietii, pentru ca aceea este zona noastra de obisnuinta/confort chiar daca afirmam (si chiar credem) ca ele nu ne plac (ex: unele persoane au ajuns, fortate de anumite situatii, sa fie experte in rezolvarea de probleme – adesea ale altora, si se mira cum de ce toate problemele „trag la ele” chiar si in prezent cand apele proprii ar parea ca s-au limpezit).
Ceea ce noi afirmam in relatie cu ceilalti (ex: partenerul meu este instabil sau lipsit de afectiune) nu reprezinta neaparat o realitate ci mai degraba felul in care noi ne construim realitatea acelor relatii….
Constientizarea luptei dintre nevoia constienta/afirmata de „relații sanatoase” si cea a pastrarii homeostaziei este primul pas. Orice persoana care traieste intr-o relatie tensionata are nevoie sa inteleaga cum a ajuns acolo, cum a contribuit si sa isi asume acea parte de contributie pentru a putea evolua si pentru a putea crea relatii mult mai constiente/benefice pe viitor.
Orice Relatia este o co- creatie. Inclusiv relatia terapeutica. Succes!
Emi Ghinea- psihoterapeut sistemic