ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Adolescentii in terapie- ce este adolescenta si care sunt nevoile unui adolescent?

Virginia Satir descrie adolescenta: ”Ceea ce îmi trebuie cel mai mult este să mă simt iubit și apreciat, oricât de lipsit de minte aș părea. Am nevoie de cineva care să aibă încredere în mine pentru că eu nu am mereu încredere în propria mea persoană. Simt că nu sunt destul de puternic, destul de deștept, destul de frumos ca să mă poată iui cineva. Uneori mi se pare că știu totul și că mă pot confrunta cu lumea întreagă. Am sentimente intense pentru tot ce mă înconjoară….Când sufăr o înfrângere, pierd un prieten sau sunt învins la un joc, simt că se prăbușește întreaga lume….”

Adolescentii au parte de foarte multe schimbari in aceasta perioada: fizice, emotionale, hormonale…de aceea e bine sa le intelegem sensibilitatea si sa nu ii destabilizam pentru ca este o perioada in care isi pot pierde usor increderea in ei insisi.

Adolescentii au nevoie sa se afirme, sa isi descopere identitatea, sa aiba opinii proprii pe care sa si le exprime, sa fie intelesi, acceptati, iubiti… ei incearca intr-un mod sau altul sa se comporte ca niste adulti si se simt foarte tristi si nesiguri cand cu brutalitate si fara explicatii li se interzice sa isi manifeste personalitatea.

Rebeliunea poate aparea frecvent, din mai multe cauze, important este sa se ajunga la un alt mod de exprimare a frustrarilor, un mod care sa nu mai afecteze adolescentul si membrii familiei acestuia.

Referitor la consumul de alcool/tigari/ chiar droguri incurajez parintii sa aiba discutii deschise cu adolescentii in care sa le explice urmarile consumului, sa le zica ce sentimente au pentru ei si ca le vor binele, sa le arate diverse carti/ filmulete si declaratii ale persoanelor care s-au chinuit sa scape de dependenta…practic sa ii educe si in acest domeniu. Daca copiii nu par suficient de receptivi, puteti apela cu incredere la terapia de familie.

Vom aborda in terapie:

  • Situatii in care adolescentii sunt retrasi social si se izoleaza sau sunt foarte timizi
  • Probleme legate de comportamentul nedorit al adolescentilor, cum ar fi: violente, consum de alcool/ droguri, fumat, fuga de acasa etc
  • Diverse tulburari emotionale si psihice, inclusiv probleme legate de alimentatie: bulimie, anorexie
  • Probleme legate de stima de sine
  • Orice altceva mai este important pt familie/ membrii acesteia, inclusiv vom lucra in scopul dezvoltarii personale a adolescentului intrucat aceasta perioada necesita autocunoastere.

Putem organiza sedintele de psihoterapie in functie de fiecare caz in parte. Prima sedinta va fi cu toata familia, urmand ca de la a doua sa se stabilieasca daca vom lucra individual cu adolescentul sau vom continua sa lucram cu intreaga familie, sau vom lucra alternativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.