ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Nerabdarea si neincrederea- ce este de facut?

In primul rand, de ce le-am pus impreuna? Eu cred ca ele vin de multe ori la pachet.

Adesea oamenii care se grabesc si nu au incredere in ei dar nici in ceilalti rateaza cele mai mari oportunitati de a fi impliniti cu adevarat. De exemplu atunci cand vrem sa avem o afacere. Poate fi visul multora dintre noi. Dar neincrederea ca vom reusi si nerabdarea de a creste , de a avea rezultate pas cu pas pot transforma aceasta dorinta intr-un simplu vis. Practic, oamenii nu isi dau voie sa fie fericiti pentru ca au asteptari prea mari, prea nerealiste de la ei si de la ceilalti si aleg automat frustrarea in locul satisfactiei.

Exista mentalitatea aceasta, ca trebuie sa mergem mereu doar inainte, insa uneori e nevoie sa mergi doi pasi inainte si poate unul inapoi, caci depinde de ritmul tau cum evoluezi. Insa daca te compari cu ceilalti automat ai pierdut. Pentru ca nu poti fi obiectiv in legatura cu ceilalti, doar ei stiu cu adevarat dificultatile intampinate. Te sfatuiesc sa te compari doar cu tine, cel de acum cativa ani, doar asa poti evolua.

Va dau un exemplu din practica mea, pentru a intelege si mai bine ce este cu acesti doi „pitici” care nu fac decat sa ne saboteze existenta:  in terapie lucrez cu rabdarea si neincrederea. Este vorba in primul rand de rabdarea cu tine insuti, de a te debloca si a evolua, pentru ca orice proces de schimbare necesita timp. Asa cum pentru a taia un copac cu un topor [pentru ca nu ai drujba] ai nevoie de mai multe lovituri pe care sa fie efectuate periodic [ si nu deodata pentru ca te-ai putea epuiza la finalul procesului] asa si in terapie ai nevoie sa lucrezi putin cate putin dar des! – multumesc prietenei mele Madalina pentru aceasta pilda „Cele cinci lovituri de topor”, prin care pot exprima ce e cu rabdarea asta ! In terapie ai nevoie totodata si de incredere [ in tine ca vei reusi si in terapeut ca are intentii bune si isi da interesul sa te ajute ]- dar daca ai indoieli si vrei mereu ca tu sa controlezi procesul s-ar putea ca asta mai mult sa te incurce.

Desigur ca oamenii care nu au incredere au avut cateva experiente negative pentru care ei vor sustine ca au dreptate. Insa e util sa fim atenti la subiectivismul care apare aici. Nu inseamna ca daca 5 oameni mi-au tradat increderea, al 6 -lea va face la fel. Cum nici atunci cand testam noi parfumuri, nu ne dezamagim cand primele doua nu au esentele pe care ni le dorim noi.  Nu inseamna ca sunt parfumuri fara valoare, care ar trebui sa ajunga la cos. Ci doar ca nu ni se potrivesc. Asta nu inseamna ca nu ne mai dam cu parfum, mai ales cand vrem sa mirosim frumos.

Ca si concluzie as vrea sa va zic asa: observati care sunt nevoile voastre si dorintele [lipsite de egoism] si exersati-va rabdarea atat cat e nevoie pentru a vi le atinge! Prindeti incredere pentru ca ea poate fi resursa pentru deblocarea voastra! Mai mult despre cum sa faceti asta practic, o sa incerc sa scriu in articolele viitoare!

Cu drag, Emi Ghinea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.