ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Dependenta emotionala de celalalt

Dorinta de a iubi si a fi iubit este fireasca,umana si de inteles atat timp cat ambii parteneri se simt confortabil si neingraditi.

Adesea insa dependenta de iubit/a este una care ii produce neliniste celui care o traieste dar si partenerului de care este dependent.

Ea presupune exista unor frici de exemplu: teama ca nu te vei putea descurca fara partener/a, ca nu valorezi nimic fara el/ea, frica de a-l pierde, posesivitatea, nesigurante personale, sentimente de inferioritate in comparatie cu partenerul, teama ca vei ramane singur, ca nu vei gasi un partener mai potrivit etc.

Efectele pot fi devastatoare de aceea e bine sa observam din timp atunci cand partenerul nostru tinde sa ne controleze sau sa ne „Sufoce” sau din contra daca noi simtim aceasta nevoie sa fim permanent cu partenerul si sa punem mult accent pe nevoile lui dar in acelasi timp sa ii si cerem sa fie „Doar pentru noi”.
Desigur cauzele sunt pot fi legate de un atasament nesigur din copilarie, relatii nesatisfacatoare cu unul din parinti sau chiar cu ambii, de o stima de sine scazuta – existenta dinaintea intrarii in relatia de dependenta emotionala sau de mediul in care am trait si credintele „noastre”, formate sau cel mai adesea imprumutate de la ceilalti.
Ce putem face?
– in primul rand sa fim sinceri cu noi si sa constientizam situatia prezenta. Daca nu reusim singuri, cerem ajutor, avem nevoie de multa obiectivitate in aceasta situatie.
-cautam solutii pentru cresterea stimei de sine
-nu ne mai lasam dominati /manipulati de ceilalti
– invatam cum sa nu mai ii controlam pe ceilalti
-ne implicam mai mult in viata sociala
-cautam un echilibru in viata noastra, pe toate planurile, fara sa insistam pe o anumita zona: partener/munca/copii etc
-ne redescoperim ca fiinte umane si punem accent pe pasiunile noastre.

Scopul nu este deci sa scoatem imediat din viata noastra persoana de care suntem dependenti ci mai degraba sa invatam pentru inceput sa acceptam sa fim cu noi insine, in singuratate , ba chiar sa ne placa asta. Astfel si pe viitor putem alege pe cineva mai potrivit noua, fara ca dragostea sa fie aceeasi cu suferinta, asta daca decidem ca dorim intr-adevar o schimbare. Succes!

Emi Ghinea- psihoterapeut 0799976038

2 comments on “Dependenta emotionala de celalalt

    1. Asa este Madalina! Multe neplaceri apar pe fondul vinovatiei. Depinde cat este de pregnanta aceasta vina in viata ta si cum te afecteaza efectiv. Cu totii experimentam mici sentimente de acest gen la un moment dat dar adesea trec singure, insa daca este mai mult decat atat iti recomand sa vorbesti cu cineva specializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.