ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Ce se intampla intr-o prima sedinta de psihoterapie?

Inainte sa te mergi prima data la un psiholog/psihoterapeut , este firesc sa te intrebi cum se va desfasura totul, cum vei fi ajutat, ce anume vei fi intrebat si daca te vei simti confortabil sau din contra.
Pentru ca am observat ca exista multe mituri cu privire la ceea ce face psihoterapeutul, o sa clarific aici cateva:
1 Psihoterapeutul nu intra in mintea ta si nu descopera despre tine ceea ce nu vrei tu sa ii spui. El iti creeaza cadrul necesar in care tu sa te simti acceptat asa cum esti- cu bune si cu rele, ca orice om. Vrea sa te cunoasca si in primele sedinte se creeaza o legatura intre voi. Legatura umana de incredere si deschidere, pe langa confidentialitatea pe care ti-o garanteaza inclusiv legal inca din prima sedinta prin semnarea unui contract de terapie standard.
2 Psihoterapeutul nu dezvaluie nimanui informatiile aflate despre tine, atat pentru ca ar raspunde legal in cazul in care ar face-o (dupa cum am scris mai sus) cat si pentru ca realizeaza cat este de importanta pentru tine aceasta legatura si cat de multa incredere si poate speranta iti pui in terapeut cand ai curajul sa spui lucruri pe care poate le zici cu voce tare pentru prima oara in viata.
Este adevarat ca si terapeutul poate avea nevoie de terapeut sau de supervizarea anumitor cazuri insa si acel supervizor isi ia aceasta responsabilitate, in plus nu se discuta niciodata nume, varsta, adresa sau orice alte informatii pt identificare. Exista proceduri foarte clare in acest domeniu asa ca asta implica maxima seriozitate.
3 Psihoterapeutul nu te face sa te simti penibil sau vinovat. Nicidecum. El doar te sustine sa recunosti daca exista sentimente de acest gen in tine si cum le poti integra in experienta ta pentru o viata mai satisfacatoare.
4 Psihoterapeutul nu este un om perfect sau mai bun decat tine. Nu neaparat are o viata multumitoare pe toate segmentele ei. Ce vreau sa subliniez este ca cel mai probabil si terapeutul tau a trecut prin diferite incercari ale vietii insa cu siguranta a lucrat in dezvoltarea sa personala (obligatorie in cadrul formarii sale) suficient incat sa nu interfereze viata lui personala cu a ta, asta pentru a te ajuta cat mai bine, a fi cat mai neutru, de aici si diferenta evidenta intre a merge la un prieten sa fii sfatuit rapid ceva ce ti se potriveste sau din contra si a merge la cineva care nu se joaca cu vorbele.
5 Munca de psihoterapeut nu este una pe care o poti face mecanic cateva ore bune la rand, in fiecare zi. De aici si costurile care apar si care pot parea mari pentru unii clienti insa aceste costuri reflecta timpul total petrecut de terapeut pentru a analiza cazul tau si a iti pregati teme viitoare si propuneri care sa ti se potriveasca cat mai bine, pe langa durata sedintei in sine si investitiile permanente alte terapeutului in formari suplimentare pentru perfectionare continua, necesare si obligatorii in acest domeniu.
In plus sedintele nu pot curge una dupa alta [pentru terapeut] pentru ca ar fi dificil sa „asezi” informatiile de la cazul anterior. Cel putin eu nu lucrez la foc continuu, pentru ca vreau sa fac o treaba cat mai buna.
6 Terapeutul nu este ca orice alt om care te asculta pur si simplu. El lucreaza pe obiectivele tale clare si concrete pe care le stabiliti de comun acord in primele sedinte. Deasemenea trebuie in primul rand sa inteleaga ce traiesti tu in mintea si in sufletul tau. Daca nu are aceasta capacitate ii va fi greu sa te ajute cu adevarat, de aceea conectarea cu clientii este esentiala in aceasta profesie. Terapeutii buni nu te lasa sa treci mai departe daca nu au inteles ceva din ceea ce le-ai transmis. Ei clarifica si te acompaniaza sa explorezi zone pe care singur nu ai fi reusit sa le descoperi fie din prea multa durere, frustrare sau chiar indiferenta.
7 Nu trebuie sa fi trecut noi ca si terapeuti prin absolut toate greutatile respective ca sa intelegem ce simt clientii . Un terapeut empatic, cu vocatie in aceast domeniu va stii cum sa te sustina chiar daca nu a experimentat efectiv o anumita situatie cu siguranta a experimentat in alte contexte durerea, neputinta si alte sentimente umane dupa cum am zis si mai sus. In plus invatam enorm si din experientele la clientilor nostri .
8 In cuplu, terapeutul NU imparte dreptatea intre parteneri. In niciun caz. Ambii parteneri devin clientii lui [sau toata familia daca doresc terapie de familie] si asta inseamna ca fiecare membru in parte va fi sustinut egal, cu accent pe functionarea cuplului/familiei. Da, poate sa te ajute sa vezi perspectiva partenerului dar scopul va fi ca tie sa iti fie mai bine in cuplu si sa cresti gradul de toleranta.

Mai are rost sa scriu ca psihologul este pentru oameni normali psihic si chiar foarte bine functionali social ? Este de la sine inteles. Asta nu inseamna ca persoanele care merg la psihiatru nu pot fi ajutate, ba din contra, de cele mai multe ori psihiatrul recomanda psihoterapia pentru a gasi cauza si nu a trata doar efectul prin medicatie. Sau recomanda inclusiv familiei sa acceseze terapia, pentru intelegerea situatiei si gestionarea ei, reducerea stresului etc

Nu uita insa, daca ai in primele sedinte de terapie sentimentul ca nu te simti acceptat, in largul tau langa terapeut, tot ce poti face mai bun este sa transmiti asta terapeutului. Cu siguranta terapeutul potrivit tie va reactiona in interesul tau.

Nu iesi niciodata din procesul terapeutic nemultumit pentru ca vei duce cu tine aceasta idee. Discut-o cu terapeutul, de aceea este acolo. Exista de exemplu posibilitatea ca tu sa fii rezistent la schimbare sau in zona de confort si nediscutand asta, nici sa nu o afli. Asta inseamna ca situatia poate sa reapara in alte contexte daca este tratata superficial, ceea ce nu este de dorit.

Evident ca iti poti schimba in orice moment terapeutul pentru ca, dupa cum am zis, suntem oameni si noi, poate ca nu rezonezi cu orice terapeut la nivel suficient dar asta nu trebuie sa te impiedice pe termen lung sa te implici in procesul terapeutic si sa gasesti in sfarsit raspunsurile sau eliberarea de care ai nevoie.

Daca inca nu ai ales un psihoterapeut, recomandarea mea este sa alegi pe cineva in fata caruia simti ca poti sa te deschizi „cu totul”. Tot ce trebuie sa faci este sa verifici ca este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, pentru a te asigura ca primesti cea mai etica indrumare.

Studiile spun ca rezultatul unui proces de psihoterapie depinde in masura de aprox. 85% de disponibilitatea si implicarea clientului in proces si doar 15% sunt factori ce tin de terapeutul ales [din care 8% sunt factori ce tin de relatia terapeutica (formata in primele sedinte), 6% de increderea terapeutului in tehnicile alese pentru clientul respectiv si doar 1 % de formarea sa].

Daca vii cu incredere si inima deschisa totul va veni de la sine, va fi un proces natural, firesc, nimic anormal.

Nu te astepta la minuni pentru ca si acesta este un mit, in cazul in care l-ai auzit. Problemele tale s-au format in ani de zile [cel mai probabil]- nu ti le poate sterge cineva in 2-3 sedinte de o ora. Dar si 2-3 sedinte reprezinta foarte mult pentru cineva care nu a facut niciodata terapie…pot fi revelatoare, sa vezi perspective complet noi, dupa cum afirma unii clienti. Oricum ai dori e bine sa ii zici terapeutului de la inceput, pentru a structura cat mai bine procesul ce urmeaza si a pune accent pe obiectivele tale principale. Daca nu ai un plan referitor la durata terapiei, aceasta se va incheia cand toate obiectivele tale (realiste) vor fi atinse.

Asculta-ti intuitia pt inceput. Indrazneste sa ai o viata mai buna, meriti cu siguranta!

psih Emi Ghinea 0799976038

One comment on “Ce se intampla intr-o prima sedinta de psihoterapie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.