Psihologii văd în practica lor cum îi afectează pe oameni să aibă parte de prea multe schimbări de-alungul ultimelor luni de zile fie că sunt ele catalogate ca fiind pozitive [nașterea unui copil, achizionarea unei locuințe, avansarea în carieră] sau negative [pierderea unui loc de muncă, despărțirea de cineva drag etc]. Există un chestionar al nivelului de stres care însumează puncte pentru fiecare astfel de schimbare dorită sau nu de cineva astfel că la final poți concluziona dacă ești sau nu suprasolicitat, obosit de atâtea schimbări, în toate planurile vieții tale.
Dacă prea multe schimbări te pot perturba, află că lipsa schimbărilor și menținerea acțiunilor tale în „zona de confort”, lipsa provocărilor și plafonarea intelectuală te pot costa mult mai mult, ceea ce azi ție ți se pare confortabil sau „Călduț” în câțiva ani ți se va părea oribil/ de nesuportat, atât timp cât nu îți crești șansele să obții și altceva. Există în fiecare din noi într-o măsură mai mică sau mai mare teama de a face ceva total nou, chiar și atunci când visam de ani buni să obținem acel ceva. Eu te încurajez să încerci, iar dacă nu reușești singur caută ajutor.
Iată câteva idei care să te motiveze să ieși din zona de „confort”:
1 află ce îți dorești cu adevărat și nu mai amâna-începe cu lucruri mărunte, fă pași mici înspre scopul tău, dar repetă-i des
2 atunci când apar greutăți pe parcursul drumului tău, ia-le ca pe niște provocări, încearcă să îmbunătățești ce nu a mers prima dată
3 nu te descuraja, indiferent de rezultat, experiența contează și nu destinația!
4 cu cât vei încerca mai des să ieși din zona de confort cu atât îți vei crește potențialul, deci nu te dezamăgi dacă nu ai atins un scop anume, măcar te-ai dezvoltat personal- și asta nu e la îndemâna oricui!
5 orice insucces de azi este o învățătura pentru ziua de mâine-aceasta este mentalitatea de care ai nevoie pentru a rămâne motivat să schimbi ceva în viața ta
6 uită expresii precum : „nu pot”, „nu am cum”,”oricum nimic nu se schimbă” pentru că acestea sunt doar motive care aparent te protejează dar pe termen lung doar te blochează și îți îngustează orice perspectivă.
În concluzie: fă schimbarea progresiv, expune-te azi puțin și mâine mai mult până ce poimâine vei putea avea primele satisfacții! Nu uita: Zona de confort e o stare de amorțeală, nu trăi din inerție, trăiește conștient și asumat! Încearcă ceva nou chiar mâine!
Succes!
Emi Ghinea- psihoterapeut