De unde ştim dacă un psiholog/psihoterapeut anume ne va înţelege sau vom rezona cu acesta? De unde ştim dacă îi pasă de noi sau de problemele noastre? Este o întrebare firească, pe care orice client şi-o poate pune, mai ales când nu contactează terapeutul în urmă unei recomandări, ci găsindu-l pe internet.
Putem analiza logic [şi nu emoţional de preferat] încă de când îi dăm primul telefon aspecte precum:
–dacă manifestă curiozitate, ne întreabă care este problema pentru care am sunat sau scopul terapiei noastre avem de-aface cu un terapeut implicat, căruia îi pasă
–dacă ne transmite doar tarifele, modalitatea de plata sau alte detalii organizatorice şi deloc disponibilitate pentru noi ca persoane putem suspecta un terapeut extrem de ocupat care, deşi poate avea multă experienţă, se poate să nu fie pe plac „sufletului nostru”.
Oricum ar fi primul telefon însă nu va pripiţi să trageţi concluzii încă de atunci. Nu uitaţi în primul rând că terapeutul este şi el un om, ca şi dvs, cu zile mai încărcate, spre exemplu. Încercaţi să nu interpretaţi fiecare cuvânt al acestuia, ci aşteptaţi mai bine să vedeţi cum decurg primele şedinţe, sau macar prima. Fiţi deschişi şi sugeraţi acestuia ce aşteptări aveţi, în cazul în care nu va întreabă. De obicei clientul vine cu o problema pe care o expune şi se înţelege că aşteptarea lui este să o depăşească, însă el poate aştepta mai mult de atât. Poate aştepta să se simtă important sau apreciat . Dacă el ca şi client are această nevoie este de preferat să o aducă în terapie pentru a o discuta împreună si sa nu o ascunda terapeutului.
Unii clienţi au tendinţa chiar să testeze terapeutul pentru a fi siguri că le merită încrederea. Poate fi vorba de clienţi cu experienţe de viaţă negative, în care ceilalţi le-au trădat încrederea de-alungul anilor sau chiar experienţe cu alţi terapeuţi pe care le-au etichetat ca fiind nesatisfăcătoare, lipsite de reuşită.
Atunci când un client are un scop foarte bine fixat în a schimba ceva disfuncţional din viaţa lui [şi care ţine de el însuşi, măcar parţial], el va reuşi să schimbe în bine acel aspect. În schimb unii clienţi ar dori să le meargă mai bine în general, realizează că nu se simt împliniţi cu viaţa lor, ar dori ca multe aspecte sa fie schimbate, dar fără mari eforturi ce presupun auto-analiză. Vorbim de clientul rezistent la schimbare, fără scop precis. Terapeutul care realizează asta îl poate ajută să îşi fixeze un scop obiectiv al terapiei şi poate să îi înţeleagă rezistenţă, fără a-l forţă să facă paşi mari deodată. Foarte importantă este aici răbdarea clientului pentru că de multe ori acesta poate trage concluzii despre psiholog atât de rapid încât efectiv să nu se lase ajutat.
E bine de reţinut faptul că psihoterapeuţii nu sunt magicieni, nu au antidotul pentru toate problemele omenirii şi nu au neapărat o viaţă perfectă. Ei sunt oameni care au făcut propria terapie în cadrul formării lor, lucru necesar pentru a nu permite propriei poveşti să interfereze cu povestea clientului, pentru că altfel asta ar putea bloca procesul terapeutic.
Sugestia mea este să alegeţi psihoterapeuţi care au dorinţa şi disponibilitatea de a va ajuta, indiferent de viziunea/metoda terapiei studiate pe parcursul celor patru ani de formare [poate fi psihoterapie sistemică, integrativă, Adleriană, cogitiv-comportamentală etc]
Dacă tu eşti capabil să te dezvălui şi terapeutul e capabil să te ajute! Tu ce parere ai?
Emi Ghinea- psihoterapeut sistemic 0799 976 038