Cred ca nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca exista o legatura extrem de stransa intre trupul fizic si mintea noastra. Cand fizicul si mentalul sunt in conflict apar asa numitele boli pe fond emotional, boli care nu pot fi tratate prin medicina clasica ce se bazeaza pe identificarea problemei fizice si aplicarea unui tratament. Omul este un intreg, fara a lua in considerare toate componentele acestea nu putem sa il ajutam cu adevarat.
Totusi adesea suntem tentati sa cadem in capcana in care sa ne facem diverse investigatii fizice si sa insistam sa le repetam la anumite intervale chiar si in lipsa unui diagnostic care sa confirme existenta unei boli. Sau mai ales in lipsa acestuia.
Noi simtim ca este ceva acolo, ceva care ne apare si ne fura atentia parca exact atunci cand am avea mai multa nevoie de ea.
Spre exemplu o persoana are dureri de cap, mancarimi ale pielii si indigestie, aparent fara ceva justificabil, care sa le provoace. Poate sa treaca prin cabinetele mai multor medici specialisti [in dermatologie si gastro] sau poate face chiar investigatii de tip RMN. Dar ce se intampla cand toti acesti medici nu gasesc nimic concret care ar afecta starea de sanatate si totusi persoana ramane cu problema? Sau cum sa iti treaca durerea de cap cand tu, spre exemplu, esti extrem de tensionat in legatura cu o situatie conflictuala care se repeta periodic la serviciu sau acasa? Sa o pastila sau mai multe poare parea o solutie [decat deloc ai putea zice] insa in realitate impiedica doar manifestarea acelui simptom, fara a-l stopa. Asta inseamna ca neplacerea o poti regasi in alta zona a corpului, sub alta forma, de mancarimi ale pielii de exemplu.
Practic toate semnalele neplacute pe care le primim de la corpul nostru in mod repetat fie ca sunt situate intr-o singura zona sau in mai multe zone din corp ar trebui sa ne ajute sa realizam ca undeva ceva s-a „blocat” si asta a afectat intreg sistemul. Neintelegerile cu cei apropiati, stresul, diversele nereusite, toate pot contribui la aparitia si intretinerea somatizarilor daca nu invatam cum sa ne exprimam in mod constructiv emotiile intense, frustratile si nemultumirile.
Un alt exemplu de somatizare este următorul: partenerul/ partenera te invita intr-un loc in care nu iti doresti ss ajungi insa nu stii cum sa il/o refuzi si accepti. Brusc cu cateva ore înainte de plecare incepe sa ti se faca rau, te simti ametit/a, te doare capul sau stomacul iti face feste si asta te impiedica sa iesi din casa.
Sa lucrezi cu tine insuti si cu gestionarea propriilor emotii poate fi o mare provocare, necesita timp si rabdare insa este o investitie pe termen lung a caror roade se vad in linistea si bunastarea ta generala. Si de multe ori si in viata celor dragi tie vei vedea schimbari placute o data cu noua ta aplecare asupra propriei persoane.
corpul nostru este un senzor important al sufletului nostru … corpul ne decide o multime de emotoii in functie de cum il tratam … chiar ne poate schimba radical modul in care ne structuram si planificam mintea si viata
Iti multumesc pt comentariu și pentru ca si impartasit cu mine parere ta!