ADRESA

Lujerului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

Depresia. Cum sa o alungi din viata ta

Ti s-a intamplat in ultima vreme sa simti ca nu mai ai pofta de nimic, nici macar pentru activitatile alteori placute sau observi ca nu te poti mobiliza sa duci ceva la capat? Cum poti sti daca este o stare trecatoare sau este vorba de o depresie asupra careia trebuie sa intervii?
Pentru a vorbi intr-adevar de o depresie urmareste daca ai cel putin cinci simptome pe parcursul a doua saptamani din urmatoarele: interes scazut pentru activitatile zilnice; oboseala / energie scazuta; lentoare motorie sau agitatie zilnica; pierdere/ crestere in greutate; tulburari de somn; indecizie sau concentrare afectata; autoinvinovatire; idei de suicid.
Psihoterapeutul te poate ajuta sa identifici starile prin care treci, sa constientizezi ce anume din actiunile tale te aduc in acest stadiu si ce te poate ajuta sa gasesti solutii potrivite tie .
Deasemeni este important sa stii ca de multe ori  starea depresiva poate fi o cauza a unui climat nepotrivit pentru tine la serviciu de exemplu dar cel mai adesea cauza este una familiala, cum ar fi relatii conflictuale cu partenerul sau membrii familiei. In acest caz cea mai utila este terapia de cuplu sau familie pentru ca este cea mai rapida si cu rezultate vizibile pe termen scurt si mai ales pe termen lung.

Se pare ca exista o relatie stransa intre manifestarea depresiei si experientele pe care persoana le traieste. Pe de o parte am putea spune ca persoana traieste depresia ca urmare a unor evenimente nesatisfacatoare din viata sa insa pe de alta chiar insasi exprimarea depresiei poate atrage acel tip de evenimente neplacute despre care persoana poate afirma ca nu poate scapa. Ca un cerc vicios si auto-intretinut din care persoana simte nu se gaseste o iesire.

De aceea ii este foarte greu persoanei ce sufera de depresie sa o depaseasca de una singura. Ea este deja subiectiva in ceea ce priveste realitatea din jur si isi subapreciaza orice reusita , autosabotandu-se uneori. Daca si relatia cu membrii familiei este tensionata, sansele scad si mai mult.
Psihoterapeutul este ceea ce iti poate readuce speranta [pe langa multe alte persoane si activitati care te pot ajuta pe termen scurt], ajutandu-te sa iti regasesti resursele interioare atunci cand simti ca esti trist, deprimat sau situatia scapa de sub control in unul din domeniile vietii tale si nu te mai simti bine in pielea ta si increzator in fortele proprii.
Exista exercitii specifice pe care persoanele care au tulburari de dispozitie sa le urmeze pentru o mai buna functionare [pe plan fizic se recomanda practicarea unui sport iar pe plan mental si emotional pot fi teme pentru acasa special concepute in functie de client si nevoile, dorintele, capacitatile si ritmul lui , stabilite de comun acord cu terapeutul].

Dar nu te obosi sa intelegi totul rapid si fara ajutor. Fii bland cu tine sau cu cei dragi si apeleaza la un specialist care sa te lamureasca ce directie te ajuta de acum inainte. Altfel, un tratament nepotrivit nu numai ca amana vindecarea dar o poate ingreuna.
Psihoterapeut Emi Ghinea