ADRESA

Gorjului, Militari
Bucuresti, Sector 6

TELEFON

0799976038

De ce un psihoterapeut ?

In ultimul timp tot mai multe persoane indraznesc sa isi puna in aplicare pasiunea de a lucra cu oamenii, in scopul construirii impreuna a unei vieti mai satisfacatoare. Nativ, unele persoane se pricep la a motiva oamenii [cel putin pe termen scurt], insa din punct de vedere etic este bine sa deschideti larg ochii cand alegeti un terapeut. Nu cred ca deranjeaza pe cineva sa va arate o diploma/ autorizatie de practicare a profesiei daca dvs o cereti.

Desi este la moda consilierea online ar fi de preferat sa cunoasteti care este pregatirea celui care doreste sa va ajute sa va impliniti viata. Dupa cum veti vedea mai jos consilierea este pe buzele tuturor, de la alegerea produselor/ serviciilor pe care le utilizam pana la alegerile foarte importante din viata noastra. Dar cine ne poate oferi cea mai buna consiliere?

„Consilierea” oferita de rude si prieteni poate fi benefica pentru majoritatea persoanelor insa este in acelasi timp un cutit cu doua taisuri pentru ca atunci cand alegi a-ti deschide inima in fata cuiva este de preferat ca acea persoana sa stie sa te asculte, sa te inteleaga si uneori este mai intelept sa taca pur si simplu decat sa se grabeasca a-ti da solutii pe care deja le-ai incercat fara succes sau care nu ti se potrivesc. Poate fi frustant si debusolant sa asculti tot felul de propuneri/sugestii care nu au legatura cu ceea ce esti tu ca individ unic.

Oamenii din jurul tau au tendinta sa iti spuna ce ar face ei in situatia ta, cum au reusit ei sa treaca peste si iti poate fi cu atat mai greu daca nu vei reusi din moment ce ei au facut-o. Mai mult atunci cand le povestesti au tendinta de a te intrerupe pentru a-ti povesti ceva asemanator insa  nu mereu ai disponibilitatea de a te concentra la aceste povesti din moment ce tu insuti esti sub stres.

Ce vreau sa zic aici este ca, chiar cu bune intentii, uneori oamenii te pot mai mult incurca decat ajuta daca nu sunt instruiti despre cum se ofera ajutorul in lucrul cu oamenii.

Consilierul pentru dezvoltare personala [COR 242324 ] este o persoana ce a absolvit un curs de scurta durata si a obtinut o diploma care ii permite sa desfasoare activitati prin care  sa ii sa ajute pe ceilalti sa aiba o viata mai implinita .

Mai departe probabil ca ati tot auzit despre persoane „intitulate” coach,  NLP practician, terapeut ThetaHealing , terapeutul „pentru suflet” ….mentor, lider spiritual, consilier dezvoltare spirituala, terapeut holistic, terapeut mindfulness , practicant yoga si reiki etc etc.

Ceea ce pot spune este ca depinde de abilitatile fiecarei persoane cat de mult este in stare sa ajute pe cineva folosind o tehnica anume [sau chiar 2-3 tehnici] si ca poate fi riscand sa te lasi ajutat de o solutie ce este probabil sa nu se potriveasca si in cazul tau. Doar pentru ca o persoana a avut rezultate meditand, spre exemplu, nu inseamna ca asta este si cheia pentru lacatul tau. Deci nu poti depasi obstacolele asa cum probabil a facut-o omul care tocmai s-a hotarat sa ii invete pe altii cum sa fie fericiti doar pt ca lui i-a iesit bine si are acum o viata implinita, cu care nu ezita sa se mandreasca.

Vreau sa atrag atentia ca nu incerc sa generalizez nimic, ci doar sa informez ce inseamna fiecare profesie ca si responsabiliati. Exista oameni minunanti care fac treaba si fara diploma in anumite domenii si daca ii cunoasteti merita sa ii contactati ,

Indrumatorul poate sa garanteaze ca urmand cativa pasi specifici [invatati intr-unul dintre cursurile de scurta durata de care am precizat] viata ta se va schimba. Dar oare e posibil? Oare personalitate umana este asa usor de modelat?

E vorba pe scurt de un cuvant cheie si anume: ETICA. Etica este cea care nu ii permite unui psihoterapeut sa actioneze din interese proprii, fiind sub stricta supraveghere a Colegiului Psihologilor din Romania.

Diferenta dintre un psihoterapeut si un alfel de indrumator este ca psihoterapeutul este un absolvent de psihologie/asistenta sociala/medicina [conditie obligatorie]  , cu minim o formare ulterioara de aproximativ 4 ani ce este inscris la Colegiul Psihologilor si este tras la raspundere daca se constata ca munca lui a avut un impact negativ in viata ta, din vina lui, exact ca in cazul medicilor. Pe scurt, pentru un om care se formeaza toata viata (de cele mai multe ori) pentru a-ti oferi tie suport , oare e mai important sa castige banii pe o sedinta sau respectul, recomandarea ta si mai ales implinirea ca munca lui nu este in zadar?

Dar voi, cei care apelati la serviciile de suport cunoasteti cel mai bine situatia….experienta voastra referitoare la acest subiect care este ?

Orice feedback este binevenit.

One comment on “De ce un psihoterapeut ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Please wait...

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi cursuri/evenimente?

Avem nevoie de email-ul si de locatia ta.